Skip to main content

Nu AI meer en meer in ons leven verankerd raakt, beginnen bedrijven zich bewust te worden van de potentiële voordelen die deze technologie voor hun marketinginspanningen kan hebben. Door taken te automatiseren en inzichten te bieden die anders onmogelijk te verkrijgen zouden zijn, wordt AI snel een must-have voor elk bedrijf dat voor het genereren van inkomsten afhankelijk is van marketing. In deze blog onderzoeken we de manieren waarop AI jouw marketinginspanningen kan verbeteren en een revolutie in jouw bedrijf teweeg kan brengen. 

Wat is AI, en hoe werkt het in marketing?

AI kan worden gedefinieerd als elke vorm van geautomatiseerde besluitvorming. Dit kan gaan van een eenvoudige chatbot tot een complexer systeem dat autonoom beslissingen kan nemen op basis van gegevens.

Hoe past AI in marketing? 

In de snelle wereld van vandaag is snelheid essentieel, en dat is waar AI om de hoek komt kijken. AI-tools gebruiken gegevens en klantprofielen om te leren hoe ze het beste met klanten kunnen communiceren en bieden hen vervolgens berichten op maat op het juiste moment, zonder tussenkomst van marketingteamleden, zodat maximale efficiëntie is gegarandeerd. AI wordt gebruikt om marketingteams te versterken of om meer tactische taken uit te voeren waarvoor minder menselijke nuance nodig is voor veel van de marketeers van vandaag. 

Door repetitieve taken te automatiseren en bruikbare inzichten te bieden, helpt AI marketeers hun werk beter en sneller uit te voeren dan ooit tevoren. En naarmate AI zich verder ontwikkelt, kunnen we ons alleen maar een voorstelling maken van de mogelijkheden die marketingteams in de toekomst ter beschikking zullen staan.

De voordelen van het gebruik van AI in marketing

Lagere marketingkosten voor de beste ROI

Elke advertentie heeft een variabele kostprijs en resultaat. Een natuurlijke strategie om te ontdekken hoe je het meeste geld kunt verdienen, is om willekeurig te experimenteren met verschillende advertenties, en dan te optimaliseren zodra je wat inzichten hebt verzameld.

Dit kost veel tijd en geld. Met behulp van AI en machine learning kun je op basis van een feitelijke analyse van data voorspellen welke advertenties de beste resultaten zullen hebben.

AI kan helpen om budgetten te optimaliseren door middelen toe te wijzen aan de meest effectieve gebieden en campagnes. Als een advertentie bijvoorbeeld zijn performance-to-spending cap heeft bereikt, is het verstandig om het budget op die cap te zetten. Zo voorkom je dat de kosten per conversie/klik te hoog worden. 

Met de rest van het budget kun je nieuwe campagnes starten of bestaande campagnes verhogen. AI kan ook helpen de campagneprestaties te monitoren en waar nodig bij te sturen om ervoor te zorgen dat jouw budget effectief wordt gebruikt. 

Personaliseer inhoud en advertenties

Elke dag worden consumenten gebombardeerd met commercials en informatie. De moderne klant eist daardoor een steeds scherper aanbod dat is afgestemd op zijn unieke behoeften.

Door middel van data kan AI advertenties personaliseren naar de behoeften van de consument op basis van hun browsergeschiedenis en interactie met andere advertenties. Hierdoor worden de advertenties relevanter voor de consument, waardoor de kans op het converteren van potentiële klanten toeneemt.

Identificeer trends onder jouw doelgroep.

Door website- en ordergegevens te analyseren, kan AI patronen in klantgedrag identificeren. Als een klant bijvoorbeeld vaak shampoo en conditioner samen koopt, kan AI hem aanraden om ook een leave-in conditioner te kopen. Of, als een klant altijd een fietsslot koopt nadat hij een fiets heeft gekocht, zou AI kunnen suggereren dat hij een fietsslot koopt wanneer hij een fiets koopt.

Dit zorgt op zijn beurt voor een verbeterde klantervaring, wat leidt tot tevredener klanten en een grotere kans dat ze in de toekomst terugkomen.

Mensen vrijmaken voor creatievere, kritisch denkende taken 

Omdat AI repetitieve taken zoals data-interpretatie en forecasting kan overnemen, krijgen marketeers meer tijd om te doen waar ze goed in zijn, namelijk betekenisvolle relaties met klanten creëren en creatief zijn. Daardoor wordt hun werk leuker en afwisselender. Wat op zijn beurt een positieve invloed zal hebben op jouw bedrijfscultuur en de tevredenheid van jouw werknemers.

Huidige complicaties met AI en gegevensverzameling

Gegevens van derden behoren langzaam tot het verleden; daarom moeten we overgaan op gegevens van de eerste partij. 

Waarom wordt dit een ding van het verleden? Huidige datarestricties en IOS-updates hebben het verzamelen en opslaan van data moeilijker gemaakt. 

Hoe aan de slag te gaan met AI en marketing

Er zijn veel manieren om AI te gebruiken binnen digitale marketing, en zoals gezegd in de vorige paragrafen, komt het ook in verschillende vormen en maten. Veel bedrijven bieden AI-oplossingen aan, en een paar marketingbureaus hebben zelfs hun eigen oplossingen.

Enkele andere mogelijkheden die er zijn

Billy Grace

Billy Grace wordt de nieuwe standaard in marketing en is zijn tijd ver vooruit. Het heeft veel metrieken die geen enkele andere AI bijhoudt. Hiermee heb je een aanzienlijk voordeel ten opzichte van concurrenten die een andere AI-software gebruiken. 

AdScale

AdScale zegt door het gebruik van AI het juiste advertentieplan samen te stellen op basis van winkelgegevens en orderhistorie, zodat je de juiste klant met de juiste producten op het kanaal benadert. Omdat veel winkels AdScale gebruiken, weet de AI wat werkt. Prijzen beginnen bij 199$ 

MadGicx

Madgicx zegt dat ze zeven adtech producten combineren in één, waardoor een alles-in-één oplossing ontstaat voor: Automation Tactics, AI Audiences, Ad Creation, Creative Insights, Bidding en Budget Optimisation, en een Strategic Dashboard.

Conversific

Ecommerce analytics makkelijk gemaakt; De gebruiker kan alle belangrijke data vinden binnen één dashboard. Zij geven aan dat deze dashboards toegevoegde waarde bieden ten opzichte van Google Analytics of Shopify Analytics.

Maar als je echt optimaal gebruik wilt maken van de mogelijkheden die AI te bieden heeft, kun je beter gaan voor een bureau met eigen AI-software. Billy Grace is een voorbeeld van een Artificial intelligence software die de resultaten van je marketinginspanningen kan maximaliseren. 

Billy Grace 

Billy Grace bespaart je tijd en geld, waardoor jouw omzet stijgt! Wat erg handig is aan Billy Grace is dat het een alles-in-één oplossing is.

Naast alle AI-intelligentie van Billy Grace, is het de enige plek waar je de juiste gegevens voor jouw winkel kunt vinden. Shopify blinkt uit in verkoopgegevens, Google Analytics blinkt uit in webgegevens, en Facebook en Google blinken uit in marketinggegevens. Billy Grace combineert, berekent en voorziet jou van de feiten.

Het helpt je ook met voorraadbeheer, geeft je inzicht in jouw huidige voorraad en houdt bij welke producten vooral samen worden verkocht, zodat je een unieke klantervaring kunt creëren.

Billy Grace is er ook om jou te helpen repetitieve taken te automatiseren. We schreven in een eerdere alinea dat budgetoptimalisatie een belangrijke ontwikkeling is voor AI en marketing. Billy Grace heeft dit in zijn framework ingebouwd, zodat jij je budgettoewijzing kunt optimaliseren en automatiseren. Wat uiteindelijk meer positieve en winstgevende resultaten zal opleveren.

Door de gegevens te verzamelen, te analyseren en te visualiseren, kunnen bedrijven meer inzicht krijgen in klantsegmenten, voorraden, advertentiebestedingen en nog veel meer. Dat geeft marketeers de tijd om te doen waarvoor ze zijn opgeleid: creatief zijn en met vindingrijke en innovatieve campagne-ideeën komen!

Als je een alles-in-één-oplossing wilt, dan moet je Billy Grace hebben; die is speciaal op maat gemaakt voor de Shopify-omgeving.

Even kennismaken?