Skip to main content

Er zijn veel platforms voor de marketing van jouw product of dienst in het huidige digitale tijdperk. Een daarvan is TikTok, de app voor het delen van korte video’s met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers. Hoewel het misschien niet het eerste platform is waar je aan denkt bij het plannen van een marketingcampagne, mag je TikTok niet over het hoofd zien; de betrokken gebruikersgroep en het creatieve potentieel maken het een krachtig instrument om consumenten te bereiken. In deze blogpost lees je wat TikTok is, hoe je het effectief kunt gebruiken en wat de best practices zijn voor beginners. Laten we aan de slag gaan!

Community Commerce

Community commerce is een vorm van social commerce die het midden houdt tussen community, shopping en entertainment. TikTok is niet ‘gewoon’ een social media platform omdat de kern van TikTok ontdekking en inspiratie is.

Creators vormen de kern van het platform, maar ze zijn niet alleen maar creators. Ze worden een verlengstuk van marketing en bevorderen merkontdekking en aankopen. Veel TikTok-gebruikers hebben iets gekocht terwijl ze door hun TikTok-feed scrolden. Er is zelfs een hashtag genaamd #TikTokMadeMeBuyIt, die viraal is gegaan!

Kleinere merken kunnen profiteren van TikTok.

Voor kleinere merken is een van de grootste uitdagingen het concurreren met grotere merken. Een manier om het speelveld gelijk te trekken is door een sterke aanwezigheid op sociale media op te bouwen. TikTok is een geweldig platform voor kleinere merken, omdat het een gemakkelijke manier biedt om een winkelfront op te bouwen, waardoor het speelveld gelijker wordt!

Shopify en TikTok

Shopify en TikTok zijn een samenwerking aangegaan en dankzij deze fantastische samenwerking hebben ze een integratie gecreëerd waarmee Shopify winkeleigenaren hun Shopify winkel eenvoudig kunnen koppelen aan TikTok!

Nu kunnen we gemakkelijk video’s maken met hun video generator tool, waardoor je in een paar minuten hoogwaardige content kunt maken zonder dat je de expertise van een triple-A editor nodig hebt. 

Met deze integratie is het ook mogelijk om snel conversiecampagnes binnen Shopify op te zetten en te volgen met behulp van de begeleide tool voor het maken van campagnes. Het is ook eenvoudig om je campagnes te optimaliseren met Shopify’s dashboard, dat waardevolle metrics en een funnel weergeeft!

De TikTok Creator marktplaats

De lage kosten van videoproductie en de ongecompliceerdheid om video’s te bewerken en te posten heeft TikTok gevuld met content! TikTok wil het makkelijker maken voor creators om in contact te komen met bedrijven en hen helpen samen te werken met merken. 

Sinds september 2021 heeft TikTok een nieuwere versie van de creator marketplace uitgebracht, een self-serve portal waarmee marketeers creators kunnen vinden die het beste aansluiten bij hun interesses. Het lanceerde ook een Creator Marketplace API, waarmee derde partijen het creator-marketingproces op TikTok kunnen beheren en controleren.

Merken kunnen campagnebriefings posten aan makers door gebruik te maken van Open Application Campaigns.

Betrokkenheid creëren

Merken kunnen betrokkenheid creëren door gebruik te maken van branded hashtag challenges. Een hashtag-uitdaging is een uitdaging waarbij gebruikers een video moeten maken en/of een bepaalde actie moeten uitvoeren en deze op TikTok moeten posten terwijl ze die hashtag gebruiken. Het is een ongelooflijk effectieve manier om de bekendheid te vergroten, betrokkenheid te stimuleren en een grotere fanbase op te bouwen.

Deze hashtag-uitdagingen zijn een geheel nieuwe manier van adverteren omdat je inspeelt op het verlangen van mensen om zichzelf te uiten. Op deze manier ben je niet alleen in gesprek met je doelgroep, maar je doelgroep wordt co-creators, beslissers, volgers, kopers en het ultieme doel: merk-ambassadeurs!

Hoge betrokkenheid en loyaliteit

Het succes van TikTok is grotendeels te danken aan de gepersonaliseerde feed. Gebruikers krijgen verschillende video’s te zien op basis van hun interesses, die een algoritme hen continu voorschotelt. Het algoritme wordt ook voortdurend in real-time geoptimaliseerd, video’s in hun feed veranderen op basis van hun interacties (hoe lang ze de video hebben bekeken of of ze hem leuk hebben gevonden).

TikTok houdt de aandacht van gebruikers vast met drie soorten virale video-inhoud:

Beroemdheden: TikTok is een plek geworden om content te delen met fans. Veel beroemdheden delen kiekjes van hun dagelijkse leven en leuke dingen of zoals Charlie Puth die toekomstige nummers teast!

Momenten van levensstijl: Het delen van onverwachte dingen, zoals humor, mode, memes en recepten.

Dans video’s: Mensen verzinnen hun eigen dansjes of uitdrukkingen op muziek. TikTok heeft bijgedragen aan het succes van veel nummers, zelfs op andere sociale platforms.

Verwachtingen van gebruikers

Wat verwachten gebruikers als ze TikTok openen? Ze zijn op zoek naar een onderbreking van het alledaagse, iets dat hen meeneemt op een nieuwe ervaring en hen bij voorkeur aan het lachen maakt terwijl ze dat doen. Daarom is de populairste content op TikTok meestal vermakelijk, of het nu grappig, schattig of gewoon ronduit bizar is. 

Betrokkenheid is ook belangrijk – gebruikers willen het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van de actie, of dat nu betekent dat ze commentaar kunnen geven op video’s of, nog beter, kunnen samenwerken met hun favoriete makers. Als het op TikTok aankomt, zijn gebruikers vooral op zoek naar een leuke tijd.

Muziek en dans

Muziek en dans zijn een integraal onderdeel van het gebruik van TikTok, met veel gebruikers die korte video’s maken op basis van populaire nummers. Makers van inhoud gebruiken ook vaak hashtags om hun video’s te laten ontdekken door gebruikers met dezelfde interesses. TikTok heeft succes gebracht aan veel artiesten die viraal zijn gegaan op de app, waaronder Lil Nas X met zijn nummer “Old Town Road”. 

Naast het promoten van gevestigde artiesten, heeft TikTok ook geholpen om de carrières van nieuwe talenten zoals Charli D’Amelio en Addison Rae te lanceren. Dankzij TikTok zijn muziek en dance nu toegankelijker dan ooit.

 

Till next time!

 

 

Check out our previous blog!

Even kennismaken?