Skip to main content

Als digitale marketeer weet je hoe belangrijk het is om het gedrag van gebruikers op je website of app te begrijpen. De inzichten die je uit deze data haalt, kun je gebruiken voor alles, van websiteontwerp en contentcreatie tot ad-targeting en campagneoptimalisatie. Daarom komt Google Analytics (GA) van pas. GA is een krachtig hulpmiddel dat je helpt gebruikersgedrag op je website of app te volgen en te begrijpen. Maar sinds de recente release van Google Analytics 4 (GA4) vraag je je misschien af hoe dit verschilt van Universal Analytics (UA).

In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen GA4 en UA en laten we zien waarom het gebruiken van GA4 voor je digitale marketing voordelen heeft.

Belangrijkste verschillen: GA4 vs Universal Analytics

Laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen GA4 en UA. Terwijl UA pagina-weergaven en sessies bijhoudt, maakt GA4 gebruik van een op gebeurtenissen gebaseerd model dat meer gedetailleerde tracking van gebruikersinteracties mogelijk maakt, zoals clicks, formulierinzendingen en videoweergaven.

Deze gegevens op basis van gebeurtenissen stelt je in staat om gebruikersgedrag en betrokkenheid nauwkeuriger te begrijpen en geeft je waardevolle inzichten voor het optimaliseren van je website of app voor conversies. Met GA4 kun je ook aangepaste gebeurtenissen en parameters instellen, waardoor je nog meer controle hebt over de gegevens die je verzamelt.

Voordelen van gebruik van een op gebeurtenissen gebaseerd model met GA4

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruiken van een op gebeurtenissen gebaseerd model is dat het je in staat stelt gebruikersgedrag nauwkeuriger te begrijpen. Bijvoorbeeld, met Universal Analytics wordt een sessie gestart wanneer een gebruiker op je website terechtkomt en eindigt na 30 minuten inactiviteit.

Met GA4 wordt een sessie gestart wanneer een gebruiker begint te communiceren met je website of app en eindigt wanneer ze stoppen met communiceren. Dit betekent dat als een gebruiker 30 minuten op je website doorbrengt zonder te communiceren, het niet als een sessie zal worden gerekend.

Dit geeft je een nauwkeuriger begrip van hoe gebruikers communiceren met je website of app, wat waardevolle informatie is voor optimalisatie en personalisatie.

Het vereenvoudigen van tracking met GA4’s integratie met Google Tag Manager

Een ander groot voordeel van GA4 is zijn integratie met Google Tag Manager, waardoor het gemakkelijker is om tracking voor je website of app in te stellen en te beheren. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van ontwikkelaars om tracking-code te implementeren, waardoor het gemakkelijker wordt om snel wijzigingen en updates aan te brengen. Met GTM kun je eenvoudig GA4-gebeurtenissen toevoegen en verwijderen, wat handig is als je verschillende interacties op je website of app wilt bijhouden.

Het ontgrendelen van geavanceerde inzichten met GA4’s gebruik van machine learning

Maar misschien wel de meest opwindende functie van GA4 is zijn gebruik van machine learning om verzamelde gegevens te analyseren en te interpreteren. Met GA4 kun je toegang krijgen tot geavanceerde analytics en inzichten, zoals betrokken sessies en bounce-rates, zonder dat je aangepaste codering nodig hebt. Dit betekent dat je geen data-expert hoeft te zijn om de gegevens die je verzamelt te begrijpen.

Data segmenteren met GA4’s “Streams” functie

GA4 bevat ook een nieuwe functie genaamd “Streams”, waarmee je data streams kunt maken voor verschillende onderdelen van je website of app, waardoor het gemakkelijk wordt om je data te segmenteren en het gedrag van gebruikers in specifieke gebieden te begrijpen.

Dit maakt het gemakkelijk om te begrijpen hoe gebruikers communiceren met verschillende onderdelen van je website of app en data-gedreven beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld, je kunt een stream maken voor je homepage, die zal laten zien hoe gebruikers hiermee communiceren, en een andere voor je prijspagina, die zal laten zien hoe gebruikers hiermee communiceren. Dit stelt je in staat om te begrijpen hoe gebruikers communiceren met verschillende onderdelen van je website of app en data-gedreven beslissingen te nemen.

Een holistisch beeld van je gegevens met GA4’s integratie met andere Google-producten

Een ander geweldige functie van GA4 is de mogelijkheid om het te koppelen aan andere Google-producten zoals Google Ads, Google BigQuery en Google Cloud Storage. Dit stelt je in staat om een meer holistisch beeld te krijgen van je gegevens, waardoor het gemakkelijker wordt om te begrijpen hoe je digitale marketinginspanningen van invloed zijn op je bedrijf. Bijvoorbeeld, je kunt GA4 koppelen aan Google Ads en zien hoeveel conversies je krijgt uit je advertentiecampagnes.

In conclusie biedt Google Analytics 4 (GA4) een geavanceerde en gesofisticeerde manier van het volgen en begrijpen van gebruikersgedrag op je website of app. Met zijn op gebeurtenissen gebaseerde model, integratie met Google Tag Manager en machine learning, biedt GA4 waardevolle inzichten voor het optimaliseren van je website of app voor conversies. Met functies zoals “Streams” en de mogelijkheid om te koppelen aan andere Google-producten, biedt GA4 een holistisch beeld van je gegevens en een beter begrip van hoe je digitale marketinginspanningen van invloed zijn op je bedrijf.

Als digitale marketeers is het belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste tools en technologieën om ervoor te zorgen dat we de meest nauwkeurige en waardevolle inzichten uit onze gegevens halen. De overstap van Universal Analytics naar GA4 kan overweldigend lijken, maar de voordelen die het biedt zijn de moeite waard.

Als je klaar bent om je digitale marketing naar een hoger niveau te brengen met GA4, raden we je aan om je aan te melden voor onze nieuwsbrief of blog om op de hoogte te blijven van de laatste trends en best practices in digitale marketing. En vergeet niet om ons te volgen op LinkedIn voor de laatste updates en inzichten van ons team van experts.

Check ook onze vorige blog!

Even kennismaken?