Skip to main content

In deze blog bespreken we Google Tag Manager (GTM). Deze tool kan marketeers helpen om de acties van bezoekers op hun website of mobiele app te volgen en te beheren, bijvoorbeeld als iemand op een product klikt of zich aanmeldt voor een nieuwsbrief.

We gaan de mogelijkheden en voordelen van Tag Manager behandelen, en geven tips voor het effectief gebruik ervan. Of je nu nieuw bent bij Tag Manager of al enige ervaring hebt met de tool, we hopen dat deze content je een stukje meer informeerd.

Wat is GTM?

Google Tag Manager is een tool die je helpt om marketing- en analysecode-fragmenten op je website of mobiele app te beheren en te implementeren. Het stelt je in staat om tags (code-fragmenten of kleine stukjes JavaScript) die worden gebruikt voor tracking- en marketingdoeleinden toe te voegen en te beheren, zonder dat je de broncode van je website of app hoeft te wijzigen.

Het maakt het gemakkelijk om tags van diensten zoals Google Analytics en AdWords, als ook van derden, toe te voegen en te beheren. Het kan de effectiviteit van marketingcampagnes volgen, websiteverkeer analyseren en specifieke acties of gebeurtenissen op je website of app activeren.

Om even een beeld te schetsen: 

[Google Tag Manager] <– Code geinstalleerd op de websiteBlueprint Google Tag Manager

|–> [Tag (tracking of marketing code)]

|–> [Trigger (actie op de website)]

|–> [Tag fired]

|–> [Data sent to Google Analytics]

En het zal nu een conversie laten zien in Google Analytics. GTM is een tussenpersoon tussen je website en analysetools.

Voor meer duidelijkheid, zie de afbeelding.

Mogelijkheden en voordelen van GTM

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van GTM is dat het kan worden geïntegreerd met verschillende marketing- en analysetools (bijvoorbeeld Google Analytics), wat het een veelzijdig hulpmiddel maakt voor elke digitale marketingstrategie.

Verder zijn andere voordelen van GTM zijn gebruiksgemak. Het laat je ook tags voor conversietracking, site-analyse en nog veel meer toevoegen en bijwerken! De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien staat de modulaire opzet je toe om de tagconfiguratie op elk moment te wijzigen.

Enkele belangrijke mogelijkheden van Google Tag Manager zijn onder andere:

Tagbeheer: je kunt verschillende types tags, waaronder tracking- en marketingtags, op je website toevoegen en beheren. Dit stelt je in staat om het gebruikersgedrag te volgen, de effectiviteit van je marketingcampagnes te meten en andere types data over je websitebezoekers te verzamelen.

Gebruiksvriendelijke interface: Google Tag Manager heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee het gemakkelijk is voor niet-technische gebruikers om tags op hun website toe te voegen en te beheren. Je kunt de interface gebruiken om tags te maken en te publiceren, een voorbeeld te zien hoe de tags eruit zullen zien op je website en om eventuele problemen op te lossen die zich kunnen voordoen.

Werkt met verschillende tags: Google Tag Manager werkt met een breed scala aan tags, waaronder tags van Google en van derden. Dit betekent dat je Google Tag Manager kunt gebruiken om al je tags op één plek te beheren in plaats van elke tag afzonderlijk toe te voegen en te beheren.

Verbeterde beveiliging: Google Tag Manager bevat beveiligingsfuncties om je website en de gegevens van je gebruikers te beschermen. Zo gebruikt het bijvoorbeeld een beveiligde verbinding om te communiceren met je website en heeft het functies om onautorisatie toegang tot je tags te voorkomen.

Voor degenen die willen weten wat alle mogelijkheden van GTM zijn, heeft Google een uitgebreide lijst met alle mogelijkheden die de tool te bieden heeft.

Tips bij het gebruik van GTM

  • Gebruik de preview- en debugfunctie: voordat je wijzigingen op je website publiceert, kun je de preview- en debugfunctie gebruiken om je tags en triggers te testen. Dit helpt je om fouten of vergissingen op te sporen voordat ze live gaan.
  • Organiseer je tags: gebruik mappen en naamgevingsconventies om je tags georganiseerd te houden en gemakkelijk te vinden. Dit bespaart tijd bij het maken van wijzigingen of het bijwerken van je tags.
  • Gebruik ingebouwde variabelen: Google Tag Manager bevat een verscheidenheid aan ingebouwde variabelen die je kunt gebruiken om je tags te vullen met gegevens. Bijvoorbeeld kun je de variabele “Click URL” gebruiken om clicks op specifieke links op je website te volgen.
  • Gebruik de variabele Google Analytics Settings: als je Google Analytics gebruikt met Google Tag Manager, kun je de variabele Google Analytics Settings gebruiken om je tracking-ID en andere configuratieopties in te stellen. Dit helpt ervoor te zorgen dat je tags correct zijn geconfigureerd.

Samengevat is Google Tag Manager een waardevol hulpmiddel voor marketeers die op zoek zijn naar manieren om hun digitale marketinginspanningen te volgen en te optimaliseren. Dankzij het gemak van GTM en de mogelijkheid om op maat gemaakte gebeurtenissen te volgen, kan het je helpen om waardevolle inzichten te verkrijgen in je doelgroep en je marketingstrategie te verbeteren.

We hopen dat deze blog nuttige informatie heeft gegeven. Als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste tips en trends op het gebied van digitale marketing, volg dan zeker onze content en onze LinkedIn-pagina.

We plaatsen regelmatig nieuwe artikelen en updates over verschillende onderwerpen, waaronder Google Tag Manager en andere marketingtools en -strategieën. Door ons te volgen, heb je toegang tot waardevolle hulpmiddelen en inzichten die je kunt gebruiken om je marketinginspanningen naar een hoger niveau te tillen.

Check ook onze vorige blog!

Even kennismaken?