Skip to main content

Het is geen geheim dat de laadtijd van je website belangrijk is voor zowel bezoekers als Google. Sterker nog, als een website langer dan 3 seconden duurt om te laden haakt 32% van de bezoekers af als dit 5 seconden of langer duurt haakt 90% af. Daarom is de laadtijd van levensbelang. In dit artikel wil we 4 tips met je delen over hoe jij de laadsnelheid van jouw webshop kunt verbeteren, zodat je hoger scoort in zoekmachines en de bounce-rate verlaagt!

Tip 1 Afbeeldingsgrootte en afbeelding extensies

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van de inhoud van een webshop, maar ze kunnen een knelpunt vormen voor de laadtijd van de website. Afbeeldingen bevatten vaak veel meer gegevens dan dat het laat lijken. Zorg er daarom voor dat afbeeldingen de juiste grootte hebben waarvoor ze worden gebruikt, hierdoor voorkom je dat afbeeldingen onnodige grote bestandsgroottes hebben.

Er zijn verschillende soorten afbeelding extensies, bijvoorbeeld: JPG en PNG. Let goed op welke extensie je gebruikt, want elk heeft zijn eigen karakteristieken. PNG focust op exacte reproductie van de kleuren, dit heeft veel negatieve invloed op de laadtijd. Terwijl een JPG zich richt op kleinere bestandsgroottes, daarom heeft in de meeste gevallen JPG voorkeur

Tip 2 Tracking scripts

Website verkeer monitoren is waardevol, maar deze tracking scripts kunnen zorgen voor langere laadtijden. Zorg ervoor dat je er maar 1 of 2 tracking scripts actief zijn op de webpagina, zodat je dit voorkomt.

Tip 3 Plug-ins (WordPress) / Apps (Shopify)

Te veel plug-ins vertragen de website. Meer plugins -> meer code dat op de achtergrond van de website draait. Hieronder staan een aantal bullets met tips betreft plug-ins.

  • Gebruik maximaal 20 plug-ins vaak als je hier overheen gaat wordt de website significant trager.
  • Zorg dat alle plug-ins up to date zijn.(Dit is ook handig voor beveiligingsredenen.)
  • Verwijder inactieve plug-ins.
  • Installeer alleen bekende plug-ins (Let op het: aantal recensies, Aantal keer geïnstalleerd en laatst geüpdate)

Dit geldt ook voor de apps binnen Shopify!

Tip 4 Caching optimaliseren

Tijdens het inladen van een pagina worden er een hoop elementen gedownload, dit kost tijd. Als deze elementen bij terugkerende bezoekers opnieuw moeten worden gedownload wordt dit al snel vervelend. Dit kan heel snel opgelost worden, door middel van caching! Bij caching worden bepaalde elementen gedownload en opgeslagen. er wordt een statische versie van de pagina gemaakt, vervolgens wordt deze statische pagina ingeladen bij herbezoeken.

Voor WordPress zijn er een aantal caching plug-ins. Voor Shopify is dit niet nodig omdat de servers van Shopify erg snel zijn.

  • WP Rocket (Betaald)
  • WP Fastest Cache (Betaalde versie en gratis)
  • W3 Total Cache (Gratis)
  • WP Super Cache (Gratis)

Als je deze blog interessant vond en je wil meer van dit soort leuke blogs lezen. Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Elke week plaatsen wij blogs over verschillende topics, zoals SEO,SEA, social media advertising en veel meer! Wil je marketingadvies of wil je samen sparren hoe wij je brand nog groter kunnen laten groeien contacteer ons of vraag per mail of via onze chat een audit aan!

Even kennismaken?