Skip to main content

Als merk is het belangrijk om globaal te denken maar lokaal te handelen. Met andere woorden, zorg voor een winkelervaring die is afgestemd op uw klanten, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Je moet je echter ook bewust zijn van de culturele verschillen en gewoonten die van invloed kunnen zijn op de manier waarop mensen kopen en interacteren met uw webwinkel. Hier zijn een paar tips om eCommerce vanuit een wereldwijd perspectief te benaderen en toch uw klanten centraal kan houden.

Waarom is “act local be global” zo belangrijk?

Het belang van internationale marketing is het creëren van een wereldwijd consistent merkimago terwijl je lokaal bent. 

Om wereldwijd succesvol te zijn, kun je niet één algemene strategie hebben. Elk land heeft andere waarden en overtuigingen. Ook hebben landen hun eigen marktstructuur. Hier is een lijst met de belangerijkste dingen waar je aan moet denken:

 • Prijsstelling (Niet alleen in valuta, maar ook in koopkracht).
 • Voorkeuren (Niet alleen qua product, maar ook qua betaling, prijsstelling, klantenservice en verzending), waarden en gedragingen.
 • Marktdynamiek
 • Verschillende marktstructuren voor hetzelfde product of dezelfde dienst
 • Het geduld dat nodig is om markten te betreden en voet aan de grond te krijgen
 • De waardeketen

Het analyseren van:

 • Marktkansen door analyse van consumentenwaarden, gewoonten en concurrentie;
 • merkperceptie van de consument
 • Internationale groeimogelijkheden en concurrentiepositionering
 • Marktsegmentatie op basis van verschillende variabelen

Dit zijn een paar dingen om te overwegen, maar er zijn er veel meer! Daarom is het van cruciaal belang een grondige marktanalyse uit te voeren of een marketingafdeling of -bureau te hebben dat de binnenlandse markt goed kent.

Want als je een markt goed genoeg kent, kun je elk aspect van je marketingmix afstemmen op de doelmarkt, en zullen je kansen op succes binnen die markt enorm toenemen.

Landenselectie

Als je net begint met het uitbreiden van je markten in het buitenland, maar niet weet waar te beginnen, zijn hier enkele eenvoudige tips die je op weg kunnen helpen.

 1. Kijk in Google Analytics naar het verkeer op je website; als u veel verkeer uit een bepaald land krijgt, zou dat een goede plek zijn om te beginnen.
 2. Look-a-like landen zijn landen waarmee je dezelfde taal deelt, dezelfde koopgewoonten hebt of verbonden grenzen hebt. Dus als je uit Nederland komt, kan België een goede plek zijn om te beginnen. Als Canada je thuisland is, is de VS een goede optie.

Entree strategieën

Exporteren

Dit is waarschijnlijk al een bekende, maar ik zal het toch uitleggen. Exporteren is het rechtstreeks verkopen van een product of dienst aan een ander land. 

Deze methode is het bekendst en houdt het minste risico in, aangezien de producten nog steeds op de binnenlandse markt worden geproduceerd en u niet hoeft te investeren in faciliteiten in het buitenland, wat het kosteneffectief maakt. In de toekomst kunnen echter wel kosten ontstaan als gevolg van transportkosten.

Franchising

Een franchisenemer koopt je intellectuele eigendomsrechten. De normen voor de wijze waarop de franchisenemer zaken doet, zijn daarentegen doorgaans redelijk streng. Zo moeten bijvoorbeeld bepaalde processen worden gevolgd, of moeten bepaalde onderdelen in de productie worden gebruikt. Dit is misschien niet erg relevant voor jouw bedrijf, maar het is goed om te weten dat dit een manier is om een buitenlandse markt te betreden.

Joint Venture

Een joint venture wordt gevormd wanneer twee bedrijven een gezamenlijke onderneming oprichten. Een lokale onderneming zal een van de eigenaren zijn (lokaal voor de buitenlandse markt). De twee bedrijven stellen dan een managementteam samen voor de nieuwe onderneming en delen de eigendom van de joint venture.

Het voordeel van deze manier om de markt te betreden is dat de plaatselijke onderneming over kennis van de plaatselijke markt beschikt. Er kunnen echter enkele uitdagingen zijn, zoals de keuze van wie wat investeert en hoe de winst wordt verdeeld.

Buitenlandse directe investeringen (FDI)

Van directe buitenlandse investeringen (FDI) is sprake wanneer u rechtstreeks in een buitenlandse markt investeert. Om uitgaven zoals gebouwen, technologie en personeel te dekken is een grote hoeveelheid kapitaal nodig. Directe buitenlandse investeringen kunnen worden gedaan door een nieuwe onderneming op te richten of een bestaand bedrijf over te nemen.

Welke onderdelen van mijn Shopify winkel kan ik lokaal maken?

Valuta

Het belangrijkste eerst! Zorg ervoor dat klanten in hun eigen valuta kunnen betalen. Volgens dit Shopify artikel zal 33% van de internationale bezoekers niet eens overwegen om een product te kopen als hun lokale valuta niet beschikbaar is.

Je kunt landen toevoegen in Shopify Payments; bezoekers kunnen hun eigen land selecteren en in hun eigen valuta browsen als je dit doet. 

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan door de GeoLocation app van Shopify te installeren! Eenmaal geïnstalleerd, zal de website zich automatisch aanpassen op basis van de geolocatie van een bezoeker.

Daarnaast worden de prijzen aangepast door real-time wisselkoersen. Stel een handmatige koers in per valuta om ervoor te zorgen dat prijzen niet elke dag veranderen.

In Shopify Payments zijn er nog veel meer opties! Als twee landen bijvoorbeeld dezelfde valuta hebben, kunt u de prijzen aanpassen op basis van de koopkracht. Klik op deze link om er meer over te weten te komen!

Taal

Je moet de webwinkel vertalen als u geen land kunt vinden met een gemeenschappelijke taal. De Shopify Appstore heeft veel vertaalhulpmiddelen, maar zelfs apps hebben hun beperkingen. Het is mogelijk dat bepaalde uitdrukkingen verkeerd vertaald worden. Daarom kan het raadzaam zijn om een vertaler in te huren.

De Shopify Experts Marketplace, waar mensen aanbieden om je winkel te vertalen, is een geweldige plek om te beginnen met het zoeken naar een vertaler.

Verzending

In de Verzendinstellingen, creeer een verzendzone speciaal voor uw nieuwe overzeese doelmarkt(en), en overweeg uw verzendstrategie bij het creëren van de gevarieerde verzendprijzen. Omdat buitenlandse verzending waarschijnlijk duurder zal zijn, overweeg het volgende:

Controleer de kosten en oplossingen met uw favoriete scheepvaartmaatschappij. U wilt er zeker van zijn dat uw voorkeursvervoerder naar uw gewenste markt verzendt.

Wees transparant met uw klanten; als het een tijdje duurt voor iets wordt verzonden: zorg ervoor dat u dat met hen communiceert. Probeer ook een geschatte verzendtijd te geven.

Probeer de verzendprijs in de productprijs te verwerken. Als iets 90 euro kost en de verzendkosten zijn 10 euro, zeg dan dat het 100 euro kost en zeg dat het gratis is.

Examples of businesses acting local being global

Voorbeelden van bedrijven die lokaal handelen en toch mondiaal zijn

McDonald’s

Zoals we allemaal weten, is Mcdonald’s een wereldwijd merk met een zeer lokale marketing- en productstrategie. Wist u dat elk land een uniek menu-item heeft?

Dat is een McKroket in Nederland, en een McRib in Duitsland. Eén product is op zijn minst regionaal, maar het hele menu verandert afhankelijk van waar je je in de wereld bevindt. Bovendien is hun website aangepast aan de lokale behoeften, zoals de taal van de website.

GymShark

GymShark is een sportkledingmerk dat verkoopt via Shopify. Ze hebben een gelokaliseerde website met taalwijzigingen op basis van geolocatie, en ze gebruiken DHL-verzending van Deutsche Post voor Duitsland (Duitse postdienst). Hierdoor lijkt het bijna alsof GymShark een Duits merk is, wat een vertrouwde omgeving biedt voor de Duitsers.

 

Till next time!

 

 

Check out our previous blog!

Even kennismaken?