Skip to main content

Online marktplaatsen zijn een populaire manier voor bedrijven om hun producten te verkopen. Bol.com is de grootste online marktplaats van Nederland, en het kan zowel voordelig als nadelig zijn, afhankelijk van wat je als bedrijf wilt verkopen! We bespreken hier enkele van deze voordelen, samen met enkele nadelen die ook aan de orde kunnen komen als je via een e-commerce website als deze verkoopt.

Voordelen van verkopen op een online marktplaats als Bol.com 

Je lift mee op de naamsbekendheid

De Bol.com marktplaats is een van de populairste online shopping bestemmingen in Nederland, en niet voor niets! Het is gemakkelijk te vinden met een gevestigde reputatie en met een grote klantenkring die al opgebouwd is door jarenlang actief te zijn.

 

De webshop voelt als bekend

Doordat Marketplaces erg bekend zijn, worden deze als vertrouwd beschouwd door bezoekers.Vaak hebben veel mensen al wel eens een keer besteld van de marketplace. Hierdoor is de kans van conversie veel groter, dan bijvoorbeeld op een website van een net beginnende ondernemer. 

 

Geen maandelijkse kosten

Als je op een marktplaats wilt beginnen, zijn er geen opstartkosten. De enige kosten die erbij komen zijn commissie, dus het is zo gepiept en zal je verkoop in een mum van tijd een boost geven!

 

Nadelen van het verkopen op een online marktplaats als Bol.com

Je betaald commissie en verzendkosten

Bij Bol.com betaal je commissie, omdat je meevaart op hun naamsbekendheid. Naast commissie zijn ook de verzendkosten voor eigen rekening, doordat Bol.com gratis verzending garandeert aan zijn klanten. Dat maakt het verkopen van producten duur op Bol.com.

Deze kosten zou je kunnen rechttrekken door de prijs te verhogen, maar concurrentie op Bol.com is erg hoog. Dit kan er voor zorgen dat klanten hun producten gaan kopen bij concurrenten.

 

Je bouwt geen klantrelaties op

Doordat de aankoop op Bol.com wordt voltooid winnen zij meer vertrouwen bij de klant. Daarnaast bouw je via bol.com geen klantbestand op, omdat Bol.com e-mailadressen van de klant niet vrijgeeft. Hierdoor is het niet mogelijk om klanten acties te sturen via mail.

 

Je concurreert met jezelf

Als je een eigen webshop heb naast Bol.com, dan bestaat de kans dat je met je zelf gaat concurreren. Als Bol.com hoger scoort in de zoekresultaten, dan valt je eigen website weg. Hierdoor loop je winst mis, omdat verkopen via Bol.com duurder is dan via je eigen webshop.

 

Hoog aantal retouren

Doordat Bol.com 30 dagen bedenktijd garandeert en door een onverklaarbare reden de retouren hoog zijn is de kans dat mensen het product retouren hoog. Dit zijn kosten die je zelf ook voor rekening moet brengen, hierdoor lopen de kosten op.

Bol.com is een online marktplaats die veel voordelen heeft voor bedrijven die hun producten willen verkopen. Er zijn echter ook nadelen waar je op moet letten als je op de website gaat verkopen. De voor- en nadelen van bol.com moeten u helpen beslissen of dit een goede beslissing voor uw bedrijf zou zijn of niet! 

Wilt je meer weten? Of wil je weten hoe wij jouw brand kunnen laten groeien? Neem contact met ons op www.croudx.com of mail ons!

Even kennismaken?