Skip to main content

Digitale marketing maakt al een tijdje gebruik van de kracht van kunstmatige intelligentie. Het heeft het potentieel om de manier waarop bedrijven marketing aanpakken te veranderen. Maar wat kan AI-marketing precies doen en hoe kan het je marketingcampagnes en je team ten goede komen? In deze blog gaan we enkele van de concepten uitleggen die er zijn.

Laten we beginnen!

Marketingplatforms

Marketingplatforms AI-platforms worden veel gebruikt om allerlei taken te automatiseren en te optimaliseren. AI en machine learning worden in deze platformen gebruikt om klantendata in real-time te analyseren. Hierdoor worden meer geïnformeerde en geautomatiseerde beslissingen genomen. Deze platformen kunnen ook marketingberichten personaliseren en volledig geautomatiseerde e-mailcampagnes maken en verzenden, met functies zoals optimalisatie van adverteerplaatsen om de effectiviteit te maximaliseren.Graph

Marketingautomatisering

Marketingautomatisering maakt het bedrijven mogelijk om digitale marketing te optimaliseren, efficiëntie en productiviteit te verhogen, doelgroepen te selecteren en communicatie te personaliseren. Het helpt ook bij het bijhouden van consumentengedrag, het genereren en onderhouden van leads en het analyseren van prestaties voor data-gedreven beslissingen.

Productaanbeveling

AI-platforms kunnen klanten producten aanbevelen door hun eerdere aankopen, browsegeschiedenis en voorkeuren te analyseren. Bijvoorbeeld, AI kan soortgelijke items of aanvullende stukken aanbevelen wanneer een klant eerder een product heeft gekocht. Dit verhoogt de verkoop en verbetert de klantervaring door producten te ontdekken die aansluiten bij hun behoeften en interesses.Recommend products

E-mailmarketing

AI kan gebruikt worden door bedrijven die hun e-mailmarketingpogingen willen optimaliseren en verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop AI in e-mailmarketing gebruikt kan worden:

Personalisatie: Data kan gebruikt worden voor personalisatie. Bedrijven kunnen gepersonaliseerde marketing e-mails sturen aan gebruikers, waardoor ze relevanter en aantrekkelijker worden. Dit kan sterkere relaties opbouwen met klanten en de effectiviteit van hun marketingcampagnes verhogen.

Timingoptimalisatie: AI kan de beste tijden bepalen om e-mails te verzenden op basis van data. Dit verhoogt de kans dat e-mails gelezen en opgevolgd worden, wat bedrijven helpt om hun doelgroep te bereiken wanneer zij het meest betrokken en ontvankelijk zijn voor marketingberichten.

Lezers die Amazon gebruikt hebben, weten waarschijnlijk welke e-mails we bedoelen. De e-mails die je krijgt vol met productaanbevelingen enkele uren nadat we de website hebben bekeken, en die we zo leuk vinden (let wel op met overpersonalisatie).

Klant data

Klantgegevens Zoals we eerder zeiden: klantgegevens worden door AI gebruikt voor veel verschillende analyses. Deze worden gebruikt voor verschillende marketingtaken en automatische besluitvorming.

Deze gegevens bestaan vaak uit het volgende:

Persoonlijke informatie: naam, leeftijd, geslacht, adres, telefoonnummer, e-mailadres

Demografische informatie: opleidingsniveau, inkomensniveau, beroep, gezinsgrootte

Aankoopgeschiedenis: gekochte producten of diensten, aankoopfrequentie, uitgegeven bedrag

Browsegeschiedenis: bezochte websites, bekeken pagina’s, bezoekduur Zoekgeschiedenis: gezochte zoektermen, gezochte producten of diensten Sociaal mediagedrag: gevolgde profielen, geliked of gedeelde posts Voorkeuren en interesses: geabonneerde nieuwsbrieven, aangegeven interesses en hobby’s

Dit is niet de volledige lijst en de meeste bedrijven houden niet alle bovenstaande gegevens bij. Bovendien worden de meeste gegevenstypes moeilijker te verzamelen door nieuwe privacywetgeving. Welke gegevens een bedrijf verzamelt, hangt af van het type bedrijf en hun marketinginspanningen.

Het analyseren van klantgegevens kan bedrijven helpen om contact te maken met hun (potentiële) klanten en sterkere relaties op te bouwen.

Business analytics

Business analytics is het proces waarbij gezocht wordt naar patronen en verbanden in gegevens.

Het betreft het gebruik van gegevensanalyse om prestaties van een bedrijf te begrijpen en te verbeteren. Deze gegevens komen van diverse bronnen, zoals marktonderzoek, online gegevens en financiële informatie.

Phone

Door gebruik te maken van statistische algoritmen en modelleringstechnieken, kunnen bedrijven betere beslissingen nemen en concurrerender worden. Hiermee kunnen bedrijven trends ontdekken en toekomstige resultaten voorspellen.

Content creatie & Content marketing

AI (kunstmatige intelligentie) en NLP (natural language processing) worden gebruikt om hoogwaardige geschreven inhoud te creëren.

NLP is een subveld van AI dat zich richt op het mogelijk maken van computers om menselijke taal te begrijpen, interpreteren en te genereren. Deze computers kunnen grote hoeveelheden gegevens analyseren en hiermee geschreven inhoud genereren, zoals:

  • Artikelen
  • Blogposts
  • Social media berichten

Deze zijn afgestemd op specifieke doelgroepen en geschreven in een menselijke stijl.

Bedrijven kunnen ook AI en NLP gebruiken om inhoud te optimaliseren:

  • voor zoekmachines
  • om de meest effectieve taal en berichtgeving te identificeren voor verschillende doelgroepen.

Daarnaast kunnen deze technologieën helpen bij het automatiseren van herhalende taken, zoals:

  • Vinden en inplannen van inhoud voor social media
  • Analysering van prestaties van inhoud.

Bedrijven kunnen zo tijd en middelen besparen, een breder publiek bereiken en hun effectiviteit verbeteren door gebruik te maken van AI en NLP in inhoudscreatie en content marketing.

Klantenservice

In klantenservice worden vaak chatbots gebruikt om te communiceren met klanten.

Chatbots gebruiken ook technologie voor natuurlijke taalverwerking (NLP) om vragen van klanten te begrijpen en op te reageren.

Ze kunnen vaak een hoog volume aan verzoeken tegelijkertijd afhandelen.Customer support

Conclusie

Tot slot, AI-marketing heeft het potentieel om de manier waarop bedrijven marketing benaderen te revolutioneren door processen te vereenvoudigen, efficiëntie te verbeteren en een meer persoonlijke en betrokken ervaring te bieden voor klanten.

Naarmate de AI-technologie zich blijft ontwikkelen, is het waarschijnlijk dat we een nog grotere adoptie van AI in marketing zullen zien, wat leidt tot nog grotere voordelen voor bedrijven en klanten.

Check ook onze vorige blog!

Even kennismaken?