Skip to main content

Een bedrijf laten groeien kan lastig zijn. Het is vallen en opstaan en volhouden. Ten eerste wilt je nieuwe klanten werven, en je wil winstgevend zijn. tot slot wil uiteindelijk de groei van je bedrijf versnellen.

Sommige mensen koppelen groei aan het klant aquisitie, wat essentieel is maar niet rendabel. Loyale klanten zijn de belangrijkste klanten, want het is voordeliger om twee klanten te hebben die drie keer terugkomen dan vijf klanten die één keer kopen. Bovendien zijn deze loyale klanten het meest winstgevend.

Vandaag zullen we het hebben over het winnen van loyale klanten op verschillende manieren.

Loyaliteitsprogramma’s voor klanten

Een programma om uw trouwste klanten te belonen is een gemakkelijke manier om een relatie met hen op te bouwen door hen kortingen en andere incentives aan te bieden, wat u op zijn beurt meer verkoop zal opleveren. 

Er zijn vele soorten loyaliteitsprogramma’s, maar om een beter beeld te schetsen, hebben we enkele voorbeelden voor u:

Point-based loyalty programs

The title says it, all customers collect points when doing business with you. Many companies include their programs within an app. Great examples of point-based programs are:

Starbucks

Starbucks Loyalty

Bij elke aankoop of bestelling via de app, verdienen klanten sterren. Hoe meer sterren een klant heeft verzameld, hoe hoger de freebie. 

Omdat elke aankoop via de app moet gebeuren, centraliseert Starbucks de transacties van klanten. Hierdoor creëren ze een goudmijn aan klantgegevens en -gedrag!

Starbucks kan informatie verzamelen over al deze gewoonten en meer door klanten naar haar app te leiden, waardoor het merk meer gerichte beloningen en communicatie aan haar klanten kan bieden.

Als een loyaliteitsapp haalbaar is voor uw winkel, kan het een geweldige manier zijn om klantgegevens te verzamelen en te centraliseren. Anders kan een bekwaam point-of-salessysteem u helpen om de meeste van dezelfde gegevens te verzamelen – volgende week bovendien.

Betaalde loyaliteit

Dit is een loyaliteitsprogramma waarbij de leden een kleine bijdrage moeten betalen om te genieten van de speciale extra’s die een bedrijf te bieden heeft; dit kan een eenmalige bijdrage zijn of een terugkerende.

Bij dit soort programma’s moet je bewijs van waarde leveren, wat betekent dat je meer voordelen geeft dan het lidmaatschap kost. Volgens deze studie zijn klanten 62% meer geneigd om meer uit te geven aan het merk.

Betaalde loyaliteitsprogramma’s moeten deze drie dingen hebben:

  • Bewijs van waarde
  • Gepersonaliseerde ervaring en inhoud
  • Hoge betrokkenheid en een continu vliegwiel van interactie.

Een goed voorbeeld van betaalde loyaliteit is:

Amazon Prime.

Amazon Prime

Amazon Prime staat bekend om zijn gratis bezorging en streamingdienst (Prime Video). Andere voordelen zijn Twitch Prime, dat is voor het gaming publiek; deze dienst omvat freebies in veel games.

Mensen met een Prime-abonnement geven vier keer meer uit dan niet-abonnees.

Jouw loyaliteitsprogramma kan een differentiatie- en concurrentievoordeel worden voor retailers in vergelijkbare branches waar producten en prijspunten relatief gelijk zijn bij de concurrentie.

Gelaagde loyaliteit

Gelaagde loyaliteitsprogramma’s zijn een soort lidmaatschap waarbij klanten verschillende voordelen krijgen op basis van hun rang. Bedrijven wijzen vaak lidmaatschap toe aan groepen op basis van indicatoren zoals verkoop of betrokkenheid.

Deze niveaus zijn doelen die klanten moeten bereiken; als gevolg daarvan gaan ze in uw winkel aan de slag of kopen ze dingen om deze taken te voltooien. Hoe hoger hun niveau, hoe hoger de beloning

Een uitstekend voorbeeld van een Gelaagd loyaliteitssysteem is:

LancômeLancome Loyalty

Lancôme’s Gelaagde loyaliteitsprogramma, Elite Rewards, maakt het eenvoudig om punten te verzamelen. Leden ontvangen 10 punten voor elke uitgegeven dollar, 50 punten voor het communiceren met Lancôme op social media, en 100 punten voor het delen van extra informatie over zichzelf.

Op deze manier verhoogt Lancôme de ‘customer lifetime value’ en verzamelt het gegevens over het gedrag van klanten.

 

Loyaliteit apps in de Shopify app store

Er zijn veel Loyaliteitsprogramma apps in de Shopify app store, bijvoorbeeld Smile. Met deze app kunt u beloningspunten en verwijzingsprogramma’s maken waarmee uw klanten binnen uw winkel aan de slag kunnen.

Het kan je helpen met het ontwerpen van programma’s en het installeren van een widget op uw website om de aandacht van bezoekers te trekken en hen over te halen om mee te doen.

Klanten krijgen ook toegang tot hun eigen beloningssite op hun telefoon, waar ze hun accounts kunnen beheren, beloningen kunnen verzamelen en punten kunnen inwisselen vanaf elke locatie.

Wees creatief

Maak het leuk! en probeer het een beetje door elkaar te mixen. Je hoeft niet te kiezen voor een van deze programma’s, maar je kunt het mixen als een cocktail. The North Face doet dit heel goed.

The North Face

Biedt verschillende manieren om beloningen in te wisselen; ze zijn afgestemd op de levensstijl van de klant. Omdat The North Face een outdoormerk is, biedt het unieke manieren om beloningen te krijgen, zoals het bijwonen van The North Face-evenementen of het inchecken op bepaalde locaties.

Klanten kunnen deze punten gebruiken om unieke ervaringen op te doen, bijvoorbeeld een bergavontuur in Nepal.

De beloningen van The North Face communiceren direct met de doelgroep, in plaats van ze alleen maar te pushen om meer uit te geven. Het zijn geen generieke productkortingen, maar op maat gemaakte ervaringen die helpen bij de ontwikkeling van een sterkere emotionele band tussen de consument en het merk.

 

Till next time!

 

 

Check out our previous blog!

Even kennismaken?